Ulike terapimetoder
-
Emosjonsfokusert terapi (EFT)
-
EMDR (Eye Movement desensitization and reprocessing)
-
Kognitiv adferdsterapi
-
Metakognitiv terapi
-
Mentaliseringsbasert terapi
Emosjonsfokusert terapi (EFT)
Metoden fokuserer på følelsenes rolle i terapeutisk endringsarbeid og er en samarbeidsorientert tilnærming hvor psykolog og klient(er) jobber sammen for å identifisere, forstå og endre følelsesmessige reaksjoner, og mellommenneskelige mønster. Metoden kan benyttes både som korttidsbehandling, og i mer langvarig terapiforløp. Forskning viser at de fleste, nesten uansett alder og kjønn, kan ha nytte av denne måten å jobbe på. Den kan benyttes både individuelt, i parterapi, og i større grupper som på en arbeidsplass under for eksempel vanskelige endringsprosesser. . Den kan hjelpe med å utvikle sunnere følelsesmessige reaksjoner, øke evne til kommunikasjon, og gi bedre relasjonelle kompetanse. Gjennom å identifisere og utforske ulike følelser som oppstår, kan man se mønstre av mer eller mindre hensiktsmessige følelses-responser og adferd man har utviklet. Gjennom økt forståelse av disse følelsene, kan man øve opp evne til å uttrykke seg på en sunnere måte, og også endre egen adferd i mange situasjoner. Bedre regulering av følelser vil ofte heve kvaliteten på både relasjon med en selv, og relasjoner med andre. Man kan ikke unngå å oppleve negative følelser fra tid til annen, men man kan endre måten man tolker og håndterer følelsene på når de kommer, og slik endre i hvor stor grad man påvirkes av det som skjer.
Metoden har ett noe strukturert forløp som vanligvis innebærer å først bygge emosjonell bevissthet, deretter utforskning og prosessering av følelser, og til slutt befestelse av endringer som har skjedd gjennom arbeidet. De ulike stegene er skissert nedenfor.
-
Emosjonell bevissthet: EFT vektlegger bevissthet om, og forståelse av, både egne og andres emosjoner og følelser.
-
Fokus på sammenheng mellom fortid og nåtid: Skape forståelse for både nåværende og tidligere følelser, og hvordan tidligere erfaringer kan påvirke emosjonelle responser og mellommenneskelige relasjoner i nåtid
-
Emosjonell prosessering: I samhandling med psykologen, er det aktivt fokus på å prosessere følelser. Gjennom utforskning og økt forståelse, både verbalt og ikke-verbalt, kan man integrere og regulere følelser på en sunnere måte
-
Identifisere underliggende behov: Fokus på å identifisere underliggende behov som følelsesreaksjoner både tidligere og nå, gir signal om. Målet er økt forståelse og bedre grunnlag for sunnere mestringsstrategier og mer hensiktsmessige metoder for tilfredsstillelse av egne behov.
-
Styrking av mellommenneskelige relasjoner: Fokuserer på å forbedre kvaliteten på mellommenneskelig tilknytning gjennom økt forståelse for og evne til å uttrykke egne følelser, og økt forståelse for andres.
-
Arbeid med emosjonelle blokkeringer: Identifisere og endre emosjonelle blokkeringer fordi disse hemmer følelsesmessig tilgjengelighet innover, og blokkerer tilgjengelighet for følelser i tilknytning og relasjon med andre.
EMDR
EMDR er en psykoterapeutisk behandlingsmetode som kan hjelpe deg å redusere ubehag i nåtid, som egentlig er utløst av tidligere ubehagelige, grenseoverskridende (traumatiske) hendelser som ikke er bearbeidet. Mange kjenner tilstanden som PTSD (Post traumatisk stress syndrom/lidelse), som ofte refereres i litteraturen til som følge av krigshendelser, naturkatastrofer eller fysiske overgrep. Det kan imidlertid også komme som følge av emosjonelle traumer som neglekt, mobbing, utestengelse, eller følelsesmessig manipulasjon og/eller maktoverskridelse.
Selv om hendelsene (traumene) fant sted for måneder eller år tilbake, er man stadig plaget av opplevelse av såkalte posttraumatiske symptomer som invaderende minner, mareritt under søvn, overveldende følelser, angst, følelsesmessig «nummenhet», lav selvfølelse eller andre vansker som gjør det vanskelig å fungere som du ønsker i hverdagen.
Et sentralt element i EMDR behandlingen er bruk av ulike former for tosidig (bilateral) stimulering, oftest ved bruk av øyebevegelser (men kan være tapping på lår, vibrerende barer i hendene, og lignende).
Nyere forskning har vist at øyebevegelsene fører til en umiddelbar reduksjon av aktivering (uro). Årsak er sannsynligvis at det tosidige oppmerksomhetsfokuset (på traumeminnet og lys/fingre/tapping-stimulering), utsetter arbeidsminnet for stor belastning slik at konsolidering av minner forstyrres, og informasjonsprosesseringshastigheten øker. Det vil skape mer adaptiv bearbeidelse av hendelsen hvor en naturlig følge er reduksjon i symptomer som har vært tilknyttet. Man kan svært sjeldent viske ut alle minner om hendelsen i seg selv, eller fjerne all smerte forbundet med det som skjedde. Man kan imidlertid skape en mer naturlig integrering av det som skjedde, som vil plassere traumet mer som ett minne fra fortid, heller enn en angst-utløser i nåtid.
EMDR anbefales av Verdens helseorganisasjon (WHO), American psychiatric association og International society for traumatic stress, og den terapeutiske virkningen av EMDR som behandlingsmetode er godt dokumentert.
EMDR er også mye benyttet for å redusere angst, depressivt stemningsleie, vedvarende sorgreaksjoner, følelsesmessige reaksjoner på fysiske sykdommer, og mange andre tilstander som er forbundet med sterke, overveldende følelser.
Det er vanskelig å forutsi hvor lang en EMDR behandling vil være. Du kan komme til å merke en lette i symptomene etter kort tid, på hjemmesiden til EMDRNorge er det angitt symptomlette etter 1-6 ganger.
Kognitiv og metakognitiv terapi
«Bekymringer gir inntrykk av å være nødvendige, men de har egentlig ingen reel nytteverdi.» – Eckhart Tolle